Zdrowy jadłospis – czyli jaki?

Zdrowy plan odżywiania dostarcza organizmowi niezbędnych składników odżywczych każdego dnia, jednocześnie utrzymując dzienną docelową liczbę kalorii. Zdrowy plan odżywiania zmniejszy również ryzyko chorób serca i innych schorzeń.

Zdrowy plan żywieniowy:

  • Uwydatnia warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste oraz beztłuszczowe lub niskotłuszczowe produkty mleczne
  • Obejmuje chude mięso, drób, ryby, fasolę, jajka i orzechy
  • Ogranicza tłuszcze nasycone i trans, sód i dodane cukry
  • Kontroluje wielkość porcji

Kalorie

Aby schudnąć, większość ludzi musi zmniejszyć liczbę kalorii, które otrzymuje z jedzenia i napojów (energia IN) i zwiększyć swoją aktywność fizyczną (energia OUT).

W przypadku utraty wagi o 1 funt tygodniowo dzienne spożycie należy zmniejszyć o 500–750 kalorii. Ogólnie:

  • Plany żywieniowe, które zawierają 1200–1500 kalorii każdego dnia, pomogą większości kobiet bezpiecznie schudnąć.
  • Plany żywieniowe zawierające 1500–1800 kalorii każdego dnia są odpowiednie dla mężczyzn i kobiet o większej wadze lub regularnie ćwiczących.
  • Bardzo niskokaloryczne diety zawierające mniej niż 800 kalorii dziennie nie powinny być stosowane, chyba że jesteś monitorowany przez lekarza.