Czy ksylitol jest zdrowy?

Dodatek cukru może być jednym z najbardziej niezdrowych składników współczesnej diety.

Z tego powodu popularne stają się słodziki bez cukru, takie jak ksylitol.

Ksylitol wygląda i smakuje jak cukier, ale ma mniej kalorii i nie podnosi poziomu cukru we krwi.

Kilka badań sugeruje, że ma wiele ważnych korzyści, w tym poprawę zdrowia zębów.

W tym artykule omówiono ksylitol i jego wpływ na zdrowie.

Co to jest ksylitol?

Ksylitol zaliczany jest do alkoholu cukrowego.

Pod względem chemicznym alkohole cukrowe łączą cechy cząsteczek cukru i cząsteczek alkoholu. Ich struktura pozwala im stymulować receptory smakowe słodyczy na języku.

Ksylitol występuje w niewielkich ilościach w wielu owocach i warzywach i dlatego jest uważany za naturalny. Ludzie wytwarzają go nawet w niewielkich ilościach w drodze normalnego metabolizmu.

Jest częstym składnikiem bezcukrowych gum do żucia, cukierków, miętówek, żywności przyjaznej cukrzycy i produktów do higieny jamy ustnej.

Ksylitol ma podobną słodycz jak zwykły cukier, ale zawiera o 40% mniej kalorii:

  • Cukier stołowy: 4 kalorie na gram
  • Ksylitol: 2,4 kalorii na gram

Ksylitol kupiony w sklepie ma postać białego, krystalicznego proszku.

Ponieważ ksylitol jest rafinowanym środkiem słodzącym, nie zawiera witamin, minerałów ani białka. W tym sensie dostarcza tylko puste kalorie.

Ksylitol można przetwarzać z drzew takich jak brzoza lub z włókna roślinnego zwanego ksylanem.

Mimo że alkohole cukrowe są technicznie węglowodanami, większość z nich nie podnosi poziomu cukru we krwi, a tym samym nie zalicza się do węglowodanów netto, co czyni je popularnymi słodzikami w produktach niskowęglowodanowych.

Chociaż słowo „alkohol” jest częścią jego nazwy, nie jest to ten sam alkohol, który sprawia, że ​​się upijasz. Alkohole cukrowe są bezpieczne dla osób uzależnionych od alkoholu.

PODSUMOWANIE

Ksylitol to alkohol cukrowy występujący naturalnie w niektórych roślinach. Choć wygląda i smakuje jak cukier, ma o 40% mniej kalorii.

Ksylitol ma bardzo niski indeks glikemiczny i nie podnosi poziomu cukru we krwi ani insuliny

Jednym z negatywnych skutków dodania cukru – i wysokofruktozowego syropu kukurydzianego – jest to, że może zwiększyć poziom cukru we krwi i insuliny.

Ze względu na wysoki poziom fruktozy może również prowadzić do insulinooporności i wielu problemów metabolicznych, gdy jest spożywany w nadmiarze.

Jednak ksylitol zawiera zero fruktozy i ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi i insulinę.

Dlatego żaden ze szkodliwych skutków cukru nie dotyczy ksylitolu.

Indeks glikemiczny (IG) ksylitolu – miara tego, jak szybko pokarm podnosi poziom cukru we krwi – wynosi tylko 7, podczas gdy zwykły poziom cukru to 60–70.

Można go również uznać za słodzik przyjazny dla utraty wagi, ponieważ zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier.

Dla osób z cukrzycą, stanem przedcukrzycowym, otyłością lub innymi problemami metabolicznymi ksylitol jest doskonałą alternatywą dla cukru.

Chociaż odpowiednie badania na ludziach są obecnie niedostępne, badania na szczurach pokazują, że ksylitol może złagodzić objawy cukrzycy, zredukować tłuszcz z brzucha, a nawet zapobiegać przyrostowi masy ciała na diecie tuczącej.

PODSUMOWANIE

W przeciwieństwie do cukru ksylitol ma znikomy wpływ na poziom cukru we krwi i insuliny. Badania na zwierzętach wskazują na imponujące korzyści dla zdrowia metabolicznego.