Co zrobić, gdy dziecko je za dużo słodyczy?

Apetyt na słodyczne Twojego dziecka właśnie osiągnął szczyt – i nikt nie jest bezpieczny. Ale chociaż skoki cukru są (na szczęście) tymczasowe, nadal mogą mieć trwały wpływ na Twoje dziecko.

„Wiele długoterminowych badań wiąże cukier z ryzykiem problemów zdrowotnych w późniejszym życiu, w tym cukrzycy i otyłości” – mówi dietetyk dziecięcy Jennifer Hyland, RD. Dlatego Amerykańska Akademia Pediatrii zaleca, aby dzieci poniżej 2 roku życia w ogóle nie spożywały żadnego dodatku cukru. Dzieci w wieku 2 lat i starsze nie powinny spożywać więcej niż 25 gramów (lub 6 łyżeczek) cukru dziennie.

Jak zły jest cukier dla dziecka?

Cukier może spaść, ale to, co dzieje się później, jest problemem. „Ilość cukru, który konsekwentnie spożywają dzieci, prowadzi z czasem do dużych skoków poziomu cukru we krwi” – wyjaśnia Hyland. Wynik? Wyższe ryzyko insulinooporności, stanu przedcukrzycowego i cukrzycy typu 2.

Zbyt dużo cukru może również wpływać na nastrój, aktywność i poziom nadpobudliwości Twojego dziecka. „Wpływa na zachowanie dzieci, ponieważ ich poziom cukru we krwi jest jak kolejka górska; w górę i w dół przez cały dzień ”- podkreśla Hyland.

Pamiętaj jednak, że nie każdy cukier jest taki sam. „Nie bój się owoców, produktów pełnoziarnistych, fasoli ani produktów mlecznych, mimo że zawierają cukier. To są naturalne cukry ”- mówi Hyland. „Naturalne cukry są niezbędne do wzrostu i rozwoju dziecka. Problemem są dodane cukry ”.

Jak zmniejszyć spożycie cukru przez dziecko?

Dodatek cukru jest zwykle pod przykryciem. Oznacza to, że czasami produkty sprzedawane jako zdrowe przekąski dla dzieci nimi nie są. „Dowiedz się, jak rozpoznać ukryte cukry” – mówi Hyland – „zwłaszcza, że ​​cukier występuje w różnych formach. Na etykiecie może być napisane dekstroza, sacharoza, miód, agawa lub melasa. To wszystko są słowa na cukier ”.

Jak więc zmienić ochotę na słodycze u Twojego dziecka? Hyland daje pięć wskazówek.

1. Umieść na swojej liście produktów zakazanych napoje słodzone cukrem

Hyland mówi, że unikanie napojów słodzonych cukrem, w tym soków, ma duży wpływ. „Nawet jeśli 100% sok owocowy nie zawsze zawiera dodatek cukru, to wciąż jest dużo cukru skoncentrowanego w jednym miejscu” – mówi Hyland. „Staraj się także unikać lemoniady, napojów gazowanych i sportowych napojów, a zwłaszcza gdy dzieci dorastają, słodkich herbat i napojów kawowych”.

2. Zdobądź umiejętność posługiwania się etykietami żywności

Obecnie wprowadzane są nowe etykiety żywności z miejscem do podawania ilości cukru. Na przykład etykieta żywności dla jabłka (które zawiera całkowicie naturalny cukier) brzmiałaby:

Cukry ogółem: 15 gramów.

Zawiera 0 gramów dodanych cukrów.

Z drugiej strony słoik musu jabłkowego mógłby być opisany tak:

Cukry ogółem: 24 gramy.

Zawiera 10 gramów dodanych cukrów.

„Linia z dodatkiem cukru może pomóc w dokonywaniu mądrzejszych wyborów. Jeśli jedzenie zawiera 10 gramów cukru, możesz wybrać coś innego – ponieważ to prawie połowa zalecanej ilości dla dzieci”. dodaje Hyland.

3. Wybieraj produkty zawierające mniej niż 10 gramów cukru i więcej niż 5 gramów błonnika

Zboża i batoniki musli mogą być cukrowymi polami minowymi. Ale zamiast całkowicie ich zakazać (i prawdopodobnie spowodować gniew i łzy), Hyland mówi, aby szukać produktów zawierających mniej niż 10 gramów cukru, a jeśli to możliwe, więcej niż 5 gramów błonnika.

„Błonnik jest korzystny pod wieloma względami. Daje uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko cukrzycy i stanu przedcukrzycowego ”- mówi. „Wiele produktów zawierających naturalne cukry, takich jak owoce i warzywa, ma wysoką zawartość błonnika”.

4. Przygotuj własne zdrowe przekąski dla dzieci

Przetworzona żywność jest często niezdrowa pod względem dodanego cukru. Więc im więcej jedzenia możesz przygotować w domu, tym lepiej. „Pieczenie mini babeczek zamiast kupowania ich w sklepie robi różnicę. Twoja wersja może zawierać cukier, ale możesz wybrać bardziej naturalny rodzaj cukru lub kontrolować jego ilość ”- wyjaśnia Hyland.

Możesz również spróbować zrobić domowe batoniki musli, które są słodzone daktylami, aby uniknąć dodawania cukru. Ale jeśli bycie Susie Homemaker nie jest dla ciebie, możesz pozostać przy nieprzetworzonym jedzeniu bez włączania piekarnika. Na przykład zamiast przekąsek owocowych wybierz świeże lub suszone owoce.

Jest jedno zastrzeżenie: chociaż miód i syrop klonowy są często postrzegane jako bardziej naturalne słodziki, nadal liczą się jako dodatek cukru. „Korzyścią jest to, że zazwyczaj nie trzeba ich używać tak dużo, ponieważ są słodsze niż zwykły cukier, a ponadto zawierają pewne składniki odżywcze” – mówi Hyland.

5. Trenuj kubki smakowe swojego dziecka

Hyland sugeruje, żeby wprowadzając dzieciom pokarmy stałe, nie zaczynać od słodyczy. „Jeśli od samego początku nie będziemy wprowadzać nadmiaru cukru, to ich kubki smakowe nie będą go tak łaknąć”. Pamiętaj, owoce same w sobie są w porządku! Ale nic z dodatkiem cukru.

Odwrócenie już ustalonego nawyku cukrowego

Ale co, jeśli Twoje dziecko jest już uzależnione od cukru? Hyland mówi, że nadal możesz odwrócić ten zwyczaj. „Nie stawiaj od razu na zimnego indyka. Zamiast tego dokonaj niewielkich zmian ”.